Založ si blog

VÝSLEDKY VOLIEB V BRATISLAVSKOM SAMOSPRÁVNOM KRAJI 2013

      V mojom článku  sa budem venovať voľbám do VÚC a to prvému ako aj druhému kolu v Bratislavskom samosprávnom kraji.

       V Bratislavskom samosprávnom kraji sa volilo v 18. volebných obvodoch v prvom kole sa zúčastnilo 21,68% oprávnených voličov.

 Na predsedu Bratislavského samosprávneho kraja kandiduje 12 kandidátov, o 3 mandáty poslancov zastupiteľstva sa uchádza 13 kandidátov. Dôveru občanov sa usilujú získať doterajší poslanci zastupiteľstva aj noví kandidáti.

Súčasný predseda Bratislavského kraja Pavol Frešo (SDKÚ, KDH, Most-Híd, SaS, SMK, OKS, Strana zelených) sa stal víťazom prvého kola krajských volieb. Získal v nich 48,41 percenta hlasov, čo znamená, že postúpil do druhého kola. Stretne sa v ňom s Monikou Flašíkovou Beňovou (Smer), ktorá od voličov dostala 24,07 percenta hlasov.

Takmer 80 percent poslancov zastupiteľstva Bratislavského samosprávneho kraja, ktorých si občania zvolili v  regionálnych voľbách, zastupuje pravicovú koalíciu.

Naopak, vládny Smer-SD bude mať v parlamente Bratislavského kraja iba jedného poslanca.

Do zastupiteľstva kraja sa dostalo tiež šesť nezávislých kandidátov, jedným poslancom bude zastúpené Nezávislé fórum, Zmena zdola – demokratická únia Slovenska a Národ a Spravodlivosť – naša strana. Pravicoví kandidáti úplne ovládli 10 z 18 volebných obvodov. Jediným poslancom za Smer-SD bude Peter Fitz, starosta Šenkvíc, ktorý získal mandát v 13. volebnom obvode.

Volebná účasť v druhom kole Bratislavského samasprávneho kraja dosiahla 17,89 % účasť, to znamená že účasť bola nižšia ako v prvom kole volieb v BSK. Jej kandidáti Pavol Frešo (SDKÚ, KDH, Most, SaS, SMK, OKS, SZ ) 74,2 %, 74 132 hlasov a Monika Flašíková – Beňová (SMER-SD) 25,8 %, 25 714 hlasov.

Bratislava sa teda jasne vyjadrila a jasným spôsobom povedala, že tu je dominantný stredopravý volič a ten dal jasným spôsobom signál, ako si predstavuje ďalšie fungovanie pravice.

Výsledok, volieb v Bratislave, je obrovským záväzkom a v skutočnosti prvým krokom k tvorbe alternatívy na Slovensku a porážke Smeru v ďalších voľbách. Je to precedens, to, že kandidáti Smeru sú poraziteľní. Pavol Frešo, že v Košickom a Nitrianskom kraji boli výsledky tesné. „Aj na tom je možné ukázať, že ľavica je poraziteľná,“ podotkol.

V závere by som spomenula, že účasť na voľbách bola vo všeobecnosti nízka v  celom kraji. Ukazuje sa, že veľkým problémom týchto volieb je, že voliči nemajú k župe reálny vzťah. Toto vnímame ako veľký problém a zároveň aj výzvu do  budúcnosti.

VÝSLEDKY VOLIEB V BANSKOBYSTRICKOM SAMOSPRÁVNOM KRAJI 2013

29.11.2013

V mojom článku Vám opíšem zbežne priebeh volieb 1. kola zo dňa 9. 11. 2013 v Banskobystrickom samosprávnom kraj a neskôr by som sa zamerala aj na druhé kolo volieb v BBSK a to aj na víťazstvo extrémistu Mariána Kotlebu. V BBSK sa volilo v 13 volebných obvodov. Obyvatelia si zvolili svojich poslancov podľa celkového počtu obyvateľov v danom [...]

Palestína / Deti / Pásmo Gazy /

v Pásme Gazy zomrelo bábätko zachránené z maternice umierajúcej matky

26.04.2024 18:51

Izrael aj napriek medzinárodnému pobúreniu stále hrozí, že podnikne pozemnú operáciu v meste Rafah.

parlament

Amnesty International kritizuje návrhy týkajúce sa RTVS, neziskových organizácií a rodných čísel

26.04.2024 18:30

Organizácia vyzýva na dodržiavanie princípov a ochranu právneho štátu, slobodu združovania a prejavu i na právo na informácie a na ochranu pred diskrimináciou.

Záborská , vašečka

Poslanci ukončili piatkové rokovanie debatou k sexuálnej výchove

26.04.2024 18:25

Poslanci Vašečka a Záborská chcú podmieniť výchovu a vzdelávanie v oblasti sexuálneho správania informovaným súhlasom rodičov.

novela Trestného zákona, parlament

Poslanci majú v roku 2024 zarábať vyše 6600 eur. K platu patria ešte paušálne náhrady

26.04.2024 17:17

Plat poslanca určuje zákon o platových pomeroch niektorých ústavných činiteľov SR.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 2
Celková čítanosť: 1933x
Priemerná čítanosť článkov: 967x

Autor blogu

Kategórie

Archív